Hål Sverige rent, Skräpplockardagarna i skola

Håll Sverige Rent har organiserat skräpplockardagar i flera decennier - och det är inte bara för att tillfälligt göra miljön lite renare. Vi tror att den som plockat skräp undviker att skräpa ned i fortsättningen. Vi tror också att det är lättare att ta till sig globala miljöproblem om vi själva är med och påverkar vår närmiljö. Under Håll Sverige Rents Skräpplockardagar är barn och ungdomar med i ett positivt förändringsarbete och gör skillnad själva. Dessutom är Skräpplockardagarna ett ypperligt tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som till exempel nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätten.

Hur går det till?

Först anmäler ni er här på webben och sedan plockar ni skräp i ert närområde och visar att ni tycker att nedskräpning är fel! I vissa kommuner kan ni få Håll Sverige Rents säckar, påsar och engångstatueringar till skräpplockningen - kolla vad som gäller i just er kommun. Använd gärna Håll Sverige Rents Skräpplockardagar för skola och förskola till att arbeta pedagogiskt med nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätt. Pedagogiskt material, animerade filmer att diskutera runt, roliga lekar och annat kul finns att ladda ner - helt gratis!

Mer information och tips kring skräpplockning hittar du här »

När är Skräpplockardagarna för skola och förskola egentligen?

Håll Sverige Rents Skräpplockardagar 2015 pågår under april och maj månad. Många kommuner har en speciell kampanjvecka så kolla gärna vad som gäller i din kommun innan ni bestämmer datum.

Hur får man tag i Håll Sverige Rents gula sopsäckar och påsar?

Håll Sverige Rent skickar ut gratis gula sopsäckar till skolor, gula soppåsar till förskolor och engångstatueringar till de yngre barnen. Materialet kostar inte någonting men för att materialet ska nå fram måste vi ha hjälp av kommunerna. Kolla vad som gäller i din kommun och hör gärna av dig till dem om de ännu inte anslutit sig till vår kampanj.

Vad gör man med skräpet när man har plockat klart?

Skräp kan alltid lämnas på kommunens återvinningscentraler om det inte får plats i den vanliga soptunnan. Förpackningar lämnas som vanligt på återvinningsstationen. Och panta gärna såklart! Vissa kommuner hjälper till med hämtning av insamlat skräp, kolla vad som gäller i din kommun.

Kostar det något att vara med eller får man betalt?

Det kostar ingenting att vara med i Skräpplockardagarna för skola och förskola och man får heller inte betalt.

Håll Sverige Rents Skräpplockardagar är en del av "Let's do it! World Cleanup"

Från och med 2012 är Håll Sverige Rents Skräpplockardagar en del av den globala kampanjen Let's do it! World Cleanup. Det är en kampanj som vill engagera alla att ta ställning mot nedskräpningen och göra en insats under perioden slutet av mars till slutet av september varje år. Let's do it! World finns idag i 112 länder världen runt. Initiativet byggs helt på frivilliga insatser, precis som Håll Sverige Rents Skräpplockardagar.

Dela:
Kategorier: